keskiviikko, 18. lokakuu 2023

Trivia 52: Viimeinen Trivia

Viimeisenä trviana Besserwisserin Sylkykupissa maailmanlopun ennusteita. Miten niin viimeisenä? Blogin julkaisu todella päättyy tähän, ja blogi siirtyy Youtubeen Populaarikuriositeetti nimisen kanavan ohjelmistoon. Nähdään siis siellä. Ja nyt...maailmanlopun ennusteet...

Pieleen menneitä maailmanlopun ennusteita

 

   Vuonna 1806

Historiasta löytyy lukuisia esimerkkejä tahoista, jotka ovat povanneet Jeesuksen välitöntä paluuta, mutta kummallisin niistä lienee Britannian Leedsissä vuonna 1806 vaikuttanut kana. Tarinan mukaan kyseinen kana alkoi munia munia varustettuna tekstillä ”Kristus tulee”. Uutinen ihmeestä levisi ja monet olivat vakuuttuneita tuomiopäivän tulosta, kunnes eräs utelias paikallinen päätti todistaa munintaa ja paljasti kyseessä olleen huijauksen.

   Vuonna 1984

Yhdysvaltojen koillisosassa asunut maanviljelijä William Miller ilmoitti vuosien Raamattu-opiskelun jälkeen päätelleensä maailmanlopun tarkan ajankohdan. Miller alkoi levittää sanaa, jonka mukaan maailma päättyisi aikavälillä 21. maaliskuuta 1843 – 21. maaliskuuta 1844. Saarnat ja julkaisut keräsivät tuhansia seuraajia, jotka päätyivät päivämäärään 23. huhtikuuta 1843. Päivä tuli, mutta ei maailmanloppua. Ryhmä hajosi ja osa jäsenistä perusti nykyisin Seitsemännen päivän adventisteina tunnetun ryhmän.

   

Vuonna 1910

 

  Vuonna 1881 astronomit saivat selville, että Halleyn komeetan pyrstöstä löytyy myrkyllistä syanogeeni-kaasua.      Havainto ei herättänyt kiinnostusta, kunnes joku tajusi, että Maa kulkee pyrstön läpi vuonna 1910.                 Joutuisivatko kaikki myrkkykaasukylpyyn? Pelosta keskusteltiin lehtien etusivuilla New York Timesia myöten ja lopulta asiantuntijat joutuivat vakuuttamaan kaikkien olevan turvassa

 
   Vuonna 1962

Psyykikko Jeane Dixon ennusti, että planeettojen ryhmittyminen lopettaa maailman 4. helmikuuta 1962.

Vuonna 1967

Yhdysvaltalaisen Kansan Temppeli -kultin perustaja Jim Jones kertoi, että maailma loppuu ydintuhossa vuonna 1967. Vuonna 1978 iso osa lahkon jäsenistä päätyi joukkoitsemurhaan.

Vuonna 1975

Worldwide Church of Godin perustajan Herbert Armstrongin mukaan maailman olisi pitänyt loppua jo vuonna 1936, kun hänen kirkkonsa jäsenet tempaistaan taivaaseen. Hän korjasi ennustettua aikaa kolmesti. On ilmeistä, että myös vuosiksi 1943, 1963 ja 1975 ennustetut maailmanloput jäivät tapahtumatta.

Vuonna 1982

Toukokuussa 1980 tunnettu amerikkalainen evakelista ja tv-persoona  Pat Robertson ilmoitti ohjelmansa yleisölle saaneen tiedon maailman loppumisesta. - Takaan, että vuoden 1982 loppuun mennessä maailmaa kohtaa tuomion, Robertson ilmoitti.

Vuonna 1984

Yksi Jehovan todistajien lukuisista maailmanlopun ennustuksista oli julistettu toteutuvan 2. lokakuuta 1984. Kun se ei tapahtunut, he ennustivat maailman loppuvan ennen 1990-luvun loppua.

Vuonna 1987

Amerikkalainen José Argüelles väitti, että loppu tulee, ellei 144 000 ihmistä siirry 17. elokuuta 1987 sellaisiin paikkoihin, että maailmassa saavutetaan harmonia.

Vuonna 1990

The Summit Lighthouse -nimisen uskonnollisen liikkeen profeetta Elizabeth Clare Prophet ennusti 12-vuotisen ydinsodan alkavan 23. huhtikuuta 1990. Hänen seuraajansa ryhtyivät varastoimaan aseita tätä varten.

Vuonna 1996

Psyykikko Sheldon Nidle ennusti, että maailma loppuu 17. joulukuuta 1996, kun miljoonat avaruusalukset saapuvat Maahan.

Vuonna 1997

Oman kulttinsa johtaja Marshall Applewhite ennusti, että Hale-Bopp-pyrstötähden perässä saapuu avaruusalus. Hän sanoi, että paras tapa evakuoida Maa on tehdä joukkoitsemurha 26. maaliskuuta vuonna 1997. Näin kultin jäsenten sielut pääsevät väitetyn aluksen kyytiin. Applewhite ja hänen seuraajansa toteuttivat suunnitelma.

Vuonna 1999

Ranskalaisen Michel de Nostrdamen kummalliset ennustukset ovat kiehtoneet ihmisiä vuosisatojen ajan. Yksi miehen tunnetuimmista ennustuksista väitti vuoden 1999 seitsemäntenä kuukautena taivaalta saapuvan ”suuren kauhun kuninkaan”. Monen Nostradamus-fanin mukaan tällä tarkoitettiin maailmanloppua.

Vuonna 2000

Mormonit odottivat Kristuksen tuhatvuotisen valtakunnan alkavan vuonna 2000, kun Uusi Jerusalem laskeutuisi taivaista Yhdysvaltain Missouriin. Myös 1800-luvulla elänyt teosofian perustaja Helena Blavatsky näki maailman loppuvan vuonna 2000. Useita muitakin maailmanloppuja ennustettiin tapahtuvan vuosituhannen vaihteessa.

Kun vuosituhannen vaihde lähestyi, monet olivat varmoja, että tietokoneiden sekoaminen aiheuttaisi jonkinlaisen tuomiopäivän. Ns. Y2K-ilmiön pelättiin aiheuttavan kaikkea sähkökatkoista aina ydintuhoon asti. Aseiden myynti lähti nousuun Yhdysvalloissa ja ns. tuomiopäivään varautujat muuttivat bunkkereihin. Millennium-juhlista selvittiin lopulta vain parilla ongelmalla.

Vuonna 2003

Nancy Lieder ennusti, että Aurinkoa kiertävän Planeetta X:n eli Nibirun törmäys tapahtuu toukokuussa 2003. Tämän hänelle paljastivat avaruusolennot, jotka puhuivat Liederille aivoimplantin kautta. Japanilaisen Korkein totuus -kultin mukaan lopun olisi pitänyt tulla ydinsodassa loppuvuodesta.

Vuonna 2011

Toukokuussa 2011 radiosaarnaaja Harold Camping keräsi maailmanlaajuista huomiota ennustamalla tuomiopäivän tulon toukokuun 21. päivälle. Campingin mukaan se alkaisi maanjäristyksillä ja niitä seuraisi uskovien ylöstempaus taivaaseen sekä kuukausien kärsimys muille. Maailma päättyisi lopulta 21. lokakuuta. Kun päivä meni, Camping vetäytyi hetkeksi julkisuudesta ennen kuin ilmoitti, että tuomiopäivä oli kyllä tapahtunut, mutta hiljaisuudessa ja järistyksetkin olivat henkisiä.

Vuonna 2012

Useat tahot ennustivat maailman loppuvan joulukuussa 2012, kun mayakalenterin pitkälaskun täysi kierros päättyi. Myös Nibirun törmäyksestä ja avaruusolentojen hyökkäyksestä puhuttiin.

Vuonna 2020

Kun Jeane Dixonin maailmanloppu vuonna 1962 ei toteutunutkaan, ennusti hän Harmageddonin sijoittuvan vuoteen 2020.

 

Tulevia maailmanloppuja

 

Vuonna 2060

Isaac Newton tulkitsi raamattua ja päätteli, että lopun aika alkaa vuonna 2060.

Vuonna 3797

1500-luvulla elänyt Michel de Nostredame eli Nostradamus päätti ennustuksensa vuoteen 3797. Tämän on tulkittu merkitsevän maailman loppumista. Siitä meidän on tuskin kuitenkaan syytä vielä huolestua.

 

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...