"Robotti: Itsetoiminen sähkömekaaninen koneTšekin sanasta robota, joka tarkoitti maaorjan isännälleen tekemää päivätyötä, laajempaan käyttöön kirjailija Karel Čapekin näytelmästä R.U.R." - Wikisanakirja

R.U.R. eli Rossum's Universal Robots on hieno näytelmä vuodelta 1920. Se käsittelee ihmiskunnan ahneutta, militarismia, massatuotantoa ja orjuutta. Tiedän tämän koska osaan englantia, ja luin tiivistelmän näytelmän juonikulusta englanninkielisestä Wikipediasta. En ole siis nähnyt näytelmää, mutta haluaisin toki sen perusteella mitä siitä tiedän.

On minusta mielenkiintoista miten jo alkuvaiheessa robottikirjallisuuteen on liitetty inhimillisyys, oikeudet ja tunteet teemoina. Tämä kertoo siitä miten ikuinen on näinkin moderni tarinan asetelma. Sen voi sitäpaitsi nähdä jossain määrin jopa metfoorana homoseksuaalisuudelle, ja homojen oikeuksille ja kohtelulle. Kuten oikeastaan kaikille erilaisille ja heidän oikeuksille ja kohtelulle. Pitäisi kai siis kysyä missä viipyy historian ensimmäinen homorobotti? Enkä tarkoita vain fiktiota, vaan myös oikeata elämää.

Rossumin tehtaan ”robotit” ovat biologisia, ihmisen kaltaisia olioita, jotka pystyvät työskentelemään, mutta joilla ei ole tunteita eikä sielua. Ne eivät siis niinkään muistuta useiden muiden tieteisseikkailujen mekaanisia koneita. Taikina-altaissa keitetään ”robottiainesta”, robotteihin valmistetaan luita ja hermoverkkoja punotaan. Robotit ovat niin ihmisen kaltaisia, että robotteja luullaan ihmisiksi ja ihmisiä roboteiksi.

Robotit ovat korvanneet työnteossa ihmiset, jotka ovat menettäneet hedelmällisyytensä. Robotit aloittavat vallankumouksen, mutta niidenkin olemassaolo on uhattuna, kun niitä ei enää voi valmistaa. Loppukohtauksessa viitataan että robotit voisivat alkaa lisääntyä kuin ihmiset. Lopussa uusi yhteiskunta syntyy ja se on robottien hallitsema. Ihmisen aika on ohi, ja robotti korvaa tuon.

Loppu on mitä mielenkiintoisin. Sen sijaan että paasattaisiin siitä kuinka robotit on pahoja ja tulee tuhota, ihminen onkin paha ja sen aika on ohi. Tämähän on aikaansa edellä olevaa kerrontaa!

Mutta Wikipedian suomenkielinen R.U.R. artikkeli tietää kertoa että robotti on johdos sanasta robotnik, joka viittaa maaorjien tekemään palkattomaan työhön. Sanan on muuten keksinyt kirjoittaja Capekin veli, Josef Capek. 

Lopuksi triviana mainittakoon vielä että Venäjällä tehtiin vuonna 1935 löyhästi R.U.R.:iin pohjautuva elokuva, Loss of Sensation, joka toimi kommunismin propagandana. Lisäksi tuosta on tehty rock-musikaali. Mutta jos haluaa mahdollisimman uskollisen version, niin olettaisin että BBC:n ihka ensimmäinen sci-fi ohjelmisto saattoi jopa olla sitä. Hankala tosin sanoa onko se missään tallella.

Mitä tulee robottiin jonka parhaiten tunnemme, eli mekaaniseen versioon, niin on oikeastaan tulkintakysymys milloin tuo on alunperin yhtikäs missään esiintynyt. Homeroksen Ilias lienee ensimmäisiä koskaan. Siinä, kirjassa 18, Hefaistos käyttää kultaisia robotteja apunaan haarniskan luomisessa. Tältä pohjalta robotti olisi siis keksitty joskus noin vuonna 700 ekr. eli yli 2700 vuotta sitten.

Yksi ensimmäisistä tappaja-roboteista, jotka vastaavat jo selkeästi kuvaamme roboteista, esiintyy amerikkalaisen kirjailijan Ambrose Bierce kirjoittamassa lyhyttarinassa Moxon's Master (1899). Siinä shakin pelaamista varten kehitetty, käytännössä katsoen robotti, tappaa isäntänsä. Kirja käsittelee elämää ja älykkyyttä nykyisin jo klassisin ottein.

Mitä tulee klassiseen ajatukseen keskenään taistelevista jättiroboteista, niin niiden esiinmarssi tapahtui yhdessä ensimmäisistä italialaisista sci-fi elokuvista, kansainväliseltä nimeltään The Mechanical Man (L'uomo meccanico, 1921). Tämä kerran jopa kadonnut "klassikko" ei ole ilmeisesti löydettävissä kokonaisena 80 minuutin versiona.  

Taustatyöni yhteydessä vastaan tuli myös ranskalainen teos nimeltä The Future Eve (L'Ève future, 1886) jonka on kirjoittanut Auguste Villiers de l'Isle-Adam. Teos esitteli ensimmäistä kertaa käsitteen androidi. Teoksessa sähkön keksijä Thomas Edison joutuu kohtaamaan keksintönsä vaikutukset maailmankaikkeuteen, kun nuori keksijä esittelee hänelle keksimänsä androidin.