Scheherazade 

Tunnetaan myös nimellä Shahrazad. Hän on Persian kuningatar, ja päätarinankertoja Tuhannen ja Yhden yön tarinoissa. Kaikki kirjan tarinat ovat hänen kertomiaan. Hän on kuningaskunnan visiirin tytär, joka pelastaakseen joukon sultaanin vaimoja, ryhtyy sultaanin vaimoksi. 1001 yön aikana hän onnistuu hurmaamaan sultanin tarinoillaan, jotka eivät tunnu päättyvän ikinä, sillä hän kertoo osan uudesta tarinasta yön lopuksi, joka herättää aina uudestaan sultaanin mielenkiinnon.

 

Dunyazad

 

Scheherazaden nuorempi sisko, joka joissakin variaatioissa joutuu siskonsa sijaan sultaani Shahryarin palatsiin kertomaan tarnoita siskonsa ohjeistuksella. Päätyy lopulta naimisiin sultaanin veljen Shah Zamanin kanssa. Hahmo esiintyy suuremmassa roolissa John Barthin Chimera romaanissa.

 

Jafar

 

Scheherazaden ja Dunyazaden isä ja sultaanin suurvisiiri. Hän kertoo kirjan ensimmäisen tarinan, yrittäessään suostutella Scheherazadea unotamaan avioliiton sultaanin kanssa. Kirjan lopussa hän päätyy Samarkandiin, ja ottaa sultaanin veljen paikan sultaanina. Disneyn elokuvasa Aladdin esiintyvä Jafar on nimetty tämän hahmon mukaan.

 

Shahryar 

 

Persian kuvitteellisen Sassanid valtakunnan sultaani jolle Scheherazade kertoo tarinansa. Hänen hallintonsa yltää aina Intiaan ja Kiinaan asti. Hänen edeltävä vaimonsa pettää hänet, mikä saa hänet uskomaan kaikkien naisten olevan samankaltaisia. Seuraavat kolme vuotta hän ottaa uuden vaimon, joka kerta seuraavana aamuna mestauttaa hänet. Näin jatkuu aina kunnes hän tapaa Scheherazaden joka lumoaa hänet tarinoillaan ja saa hänet luottamaan taas naisiin. 

 

Shah Zaman

 

Tunnetaan myös nimellä Schazzenan. Shahryarin veli joka löytää oman vaimonsa kokin kanssa pelehtimästä, ja tappaa nämä molemmat. Hän saa myös selville että Shahryarin vaimo on ollut uskoton, Hän toimii samoin kuin veljensä, ja teloittaa jokaisen uuden vaimonsa seuraavana aamuna hääyöstä. Hän päätyy lopulta naimisiin Scheherazaden siskon kanssa.

 

Prinssi Ahmed

 

Hän on Itä-Intian sultaanin nuorin kolmesta pojasta, jolla on taikateltta joka laajenee niin suureksi että se voi suojata joppa armeijan. Se myös pienenee vastaavasti taskukokoiseksi. Ahmed matkaa Samarkandin kaupunkiin jossa hän ostaa omenoita joilla voi parantaa minkä tahansa taudin pelkästään haistamalla omenaa. Ahmed myös pelastaa Prinsessa Paribanoun joka on jinni eli henki. Prinssi Ahmedin seikkailuista on tehty varjo-animaatioelokuva Saksassa. Hahmo esiintyy myös Disneyn Aladdin elokuvassa Jasminen kosijana.

 

Aladdin

 

Aladdin on koko krijan kuuluisimpia hahmoja, vaikka ei alunperin esiinnykään arabialaisessa alkuteoksessa. Tarinan lisäsi kirjaan ranskalaiset heidän käännöksessään. Tarinassa Aladdin löytää taikalampun jonka sisällä on henki joka täyttää kolme toivetta. Aladdinin tarina sijoittuu alunperin Kiinaan, tai ainakin arabialaisten kuvauksen mukaiseen Kiinaan.

 

Ali Baba

 

Köyhä puunveistäjä joka tulee rikkaaksi löydettyään 40 rosvon piilopaikan täynnä aarteita. Hänen tarinansa on lähes yhtä tunnettu kuin Aladdinin, mutta tuokaan ei alunperin kuulunut alkuperäiseen arabialaiseen käsikirjoitukseen vaan liitettiin jälkeenpäin. 

 
Ali Shar
 
Ali Shar saa tarinassaan suuren omaisuuden perinnöksi isänsä kuoltua, mutta tuhlaa sen hyvin nopeasti. Hän on kuukausia nälässä, kunnes näkee Zumurrudin myynnissä orjana marketilla, ja saa tältä rahan ostaakseen hänet orjakseen ja he rakastuvat toisiinsa. Vuotta myöhemmin orjatar kuitenkin kaapataan ja Ali kuluttaa lopun tarinaa etsien häntä.
 
 

Prinssi Ali 

 

Toinen Itä-Intian sultaanin pojista, joka joka matkaa Shiraziin Persian pääkaupunkiin jossa hän ostaa taika-kaukoputken jolla näkee satojen mailien päähän. Disneyn Aladdin elokuvassa Aladdin käyttää hänen nimeänsä valehdellessaan olevansa prinssi.

 

Prinsessa Badroulbadour

 

Kiinan keisarin tytär Aladdinin tarinassa johon Aladdin rakastuu nähdessään hänet palvelijoidensa kera. Aladdin käyttää taikalampun henkeä sotkemaan visiirin suunnitelmat naittaa poikansa tälle, ja nai prinsessan itse. Prinsessa kuitenkin osoittautuu pilallehemmotelluksi. Hänen nimensä on usein muutettu tarinan uusissa versioissa, ja näin tekee myös Disneyn versio Aladdinista, jossa hänen nimensä on Jasmine, Jasmine Guy nimisen näyttelijättären mukaan.

 

Cassim

 

Rikas ja ahne Ali Baban veli, jonka neljäkymmentä rosvoa tappaa saatuaan hänet kiinni aarteiden varastamisesta heidän taikaluolastaan.Disneyn versiossa Cassimia ei ilmeisesti tapeta, vaan hänestä tulee Varkaiden kuningas, joka on Aladdinin isä.

 

 

Duban

 

Tunnetaan myös nimellä Douban. Hän on mies joka hallitsee lukuisia kieliä, filosofian, luonnonhistorian ja kasvitieteen monen muun taidon lisäksi. Hän hoitaa lääkkeensä erikoisella tavalla. Hän käyttää vasaran ja pallon alasimen päällä johon hän asettaa lääkkeen. Tällä tavoin hän parantaa Kuningas Yunanin, joka on nukuttuaan ja kylvettyään terve. Kuninkaan visiiri tulee kuitenkin kateelliseksi ja uskottelee kuninnkaalle että Duban aikoo käyttää lääkettä kuninkaan tappamiseen. Duban on lähellä menettää henkensä, mutta onnistuu lupaamalla yhden kirjoistaan kuninkaalle, hän vaikuttaa selviytyvän. Mutta kuningas teloittaa hänet kuitenkin. Mutta paljastuukin että kirjan sivut ovat myrkytetyt, ja kuningas kuolee tajuten ettei tule purra ruokkivaa kättä.

 

 

Prinssi Hussain

 

Itä-Intian sultaanin vanhin poika joka matkaa Bisnageriin ja ostaa teleporttaavan kuvakudoksen eli taikamaton.

 

Maruf

 

Maruf on kovasti työskentelevä suutari Kairossa, joka avioituu Fatimah nimisen valheellisen ja kiusaavan naisen kanssa. Erään riidan vuoksi Maruf lähtee Kairosta ja päätyy Adiliyahin raunioille jossa hän pitää lomaa ja kohtaa hengen, joka kuljettaa hänet muinaiseen maahan nimeltään Ikhtiyan al-Khatan.

 

 

Morgiana

 

Morgiana on fiksu orjatyttö Ali Baba ja neljäkymmentä rosvoa tarinasta, joka kuuluu Cassimille, js pelastaa Ali Baban monta kertaa päätyen tappamaan tämän pahimman vihollisen, neljänkymmenen rosvon päällikön ja lopuksi Ali Baba naittaa orjattaren pojalleen.

 

Sinbad

 

Sinbad on köyhä mies joka päätyy lepäämään rikkaan miehen pihan penkille. Talon omistaa toinen Sinbad niminen mies, joka pyytää hänet luokseen. Hämmentyneenä tiedosta että heillä on sama nimi, rikkaampi  Sinbad kertoo seikkailuistaan halki seitsemän meren kaimalleen. 

 

Prinssi Zayn Al-Asnam

Tunnetaan myös nimellä Zeyn Alasnam. Hän on Basran sultaanin poika. Isänsä kuoltua hän väistelee kaikkia velvollisuuksiaan, kunnes hänen kansansa kapinoi ja hän välttyy vain juuri ja juuri kuolemalta.Hän näkee unen jossa sheikki kehottaa häntä matkaamaan Egyptiin. Toisessa unessaan hänet ohjataan kotiin, jossa on salainen kammio palatsissa, josta hän löytää 8 patsasta jotka on tehty kullasta. Hän saa myös avaimen ja viestin jossa kehotetaan käymään Kairossa, tapaamassa Mubarak niminen orja. Orja vie hänet paratiisisaarelle jossa hän tapaa jinnien kuninkaan. Hän saa tältä peilin, jolla hän näkee onko neito ollut uskollinen. Henkien kuningas lupaa Zaynille 9. patsaan mikäli hän antaa hänelle kauniin 15-vuotiaan neitsyeen. Zayn löytää visiirin tyttären, mutta nai tämän itse. Henkien kuningas antaa kuitenkin tämän anteeksi, ja paljastaa että neito onkin juuri tuo 9. patsas.

 

Zumurrud

 

Zumurrud on orjatyttö joka on saanut nimensä kotikaupunkinsa Samarkandin mukaan, joka viittaa smaragdiin. Ali Shar tuo hänet kotiin matkoiltaan, kunnes hänet kidnapataan. Hän kuitenkin pakenee joutuen uudestaan kidnapatuksi kahdesti, joista toisella kerralla hänet sekoitetaan Turkin kuningattareen ja hänestä tulee Turkin kuningatar. Lopulta hän kohtaa taas Ali Sharin.