Supernatural sarjassa vilisee erilaisia örkkejä. Sarjan viehätys perustuukin minusta juuri siihen että niitä saa Googletella vaikka maailman tappiin asti. Tämäkin sana on tuolta peräisin. On aivan turha kysyä mistä jaksosta. En tosiaankaan muista. 

Myöhemmässä eurooppalaisessa mytologiassa ja kirjallisuudessa, cambion tarkoittaa Incubuksen, Succubuksen tai muun demonin ja ihmisen jälkeläistä, eli puolidemonia. Joskus taas sillä tarkoitetaan Incubuksen ja Succubuksen yhteistä lasta.

Vanhin mahdollinen esiintyminen sanalle tässä merkityksessä on vuoden 1818 ranskankielinen Dictionnaire Infernal jossa sitä kuvataan Vaihdokkaan kaltaisena olentona. Writings in margins sivusto jopa esittää useamman vakuuttavan lähteen kera, että kyse on ns. puoli-keijusta. Vastaavasti taas sanan vanhin esiintyminen ylipäätään on gallialaisessa kielessä. Benjamin W Forston sanoo sen olevan kelteiltä lainattu sana.

Inkvisiittori Heinrich Kramerin kokoama Noitavasara eli Malleus maleficarum joka pääosin käsittelee noidille suotavia rangaistuksia ja tunnistusohjeita, sanoo tosin että demonit, myös incubus ja succubus eivät kykene lisääntymään. Selitys tähän on semmoinen, että en suosittele käyttämään vastausta biologian tunnilla.

Nimittäin elämän tuottamiseen tarvitaan myös sielua, jopa vaikka Noitavasarassa myönnetään toki että se vaatii myös muuta. Teksti sisältää ilmeisesti loputtomasti argumentteja puolesta ja vastaan onko moinen mahdollista. Oli miten oli, mutta aion tämän pohjalta ehdottomasti lukea Noitavasaran. 

Encyclopedia of Occultism and Parapsychology teos kuitenkin kertoo että cambion on incubuksen ja succubuksen lapsi, viittaamatta lainkaan ihmisen tarpeeseen tai sen puoleen sielun tarpeeseen. Sen sijaan kerrotaan että cambion ei kykene hengittämään ja että sillä ei ole pulssia ennen kuin se täyttää 7 vuotta. Sen sanotaan myös olevan valtavan painava. Jopa niin painava että hevonen ei jaksa kantaa sitä. Se myös itkee koskettaessa.

Lisäksi Wikipedia tietää kertoa että Hellboy ja Merlin ovat tunnetuimpia fiktiivisiä cambioneita. Itse lisäisin listalle ainakin DC Comicsin Ravenin, Marvelin Daimon Hellstormin ja Little Nicky elokuvan päähenkilön.

Itselle kuitenkin väistämättä tulee cambionista mieleen dhampir, joka on käytännössä katsoen puolivampyyri. Se syntyy suurinpiirtein samalla tavalla kuin cambion, paitsi että demonin sijaan toinen osapuoli on vampyyri. Transilvanialaisen tarun mukaan Dhampir kykenee näkemään näkymättömiä vampyyreita. sana dhampir on mahdollisesti peräisin albaniankielessä esiintyvistä sanoista dham (hammas) + pir (juoda) tarkoittaen "hän joka juo hampaidensa välistä".

Dhampirit esiintyvät yleensä balkanilaisessa folkloressa ja aina ovat vampyyrin poikia. Toisinaan sana esiintyy myös sukunimenä tai etunimenä. Myös erilaisia muunnoksia nimestä on olemassa. Itse sanoisin että dhampirien legenda on lähtöisin vampyyreihin liitetystä seksuaalisuudesta, joka on edennyt pidemmälle.

Vaikka useimmissa legendoissa dhampireita ei voinut erottaa tavallisten ihmisten joukosta, albanialaiset legendat sanovat että heillä on sekaisin oleva tumma tai jopa musta tukka eikä heidän varjoaan näy. Bulgariassa sanotaan että he ovat myös likaisia, eikä heillä ole kynsiä tai luita ja heillä on pehmeä keho. 

Wikipedia tarjoaa myös tolkuttoman pitkän listan kuvitteellisista dhampireista, mutta mielummin linkkaan sen tähän kuin käyn läpi kaikkia.