Tyhjänpaperin kammo on joskus rasittavaa, mutta älä huoli...sitä tapahtuu kaikille kirjoittajille. Tässä 12 vinkkiä joilla saat tarinasi mahdollisesti taas kulkemaan.

1. Laadi tehtävälista. Se on varsin helppoa. Kirjoitat vain listan asioista joita haluat tarinassasi olevan. Mitkä elokuvat ovat mielestäsi hyviä? Mitkä elokuvat ovat mielestäsi huonoja? Listan voi laatia käytännössä mistä tahansa. Sinun ei ole pakko käyttää kaikkea listallasi. Mutta väitän, että saat tällä keinolla juuri sellaisen tarinan kuin itse haluat!

2. Kirjoita tarinan loppu ensin. Sinun on tiedettävä se. Tarina itsessään ehtii muuttua vielä monta kertaa. Mutta sovi itsesi kanssa tietty päämäärä johon viedä tarinaa. Sinulla voi olla kirjoitettuna se muistiinpanoihin tai se on selkeänä päässäsi, mutta kirjoita se siitä huolimatta ensin.

3. Revi ensimmäiset kaksi sivua silpuksi, ja kirjoita ne uudestaan kun olet kirjoittanut noin puoleen väliin. Toinen vaihtoehto on että teet sen aivan lopuksi. Mutta jokatapauksessa tee se, jopa vaikka oisit tyytyväinen alkuusi. Se saattaa parantaa tarinaa.

4. Kirjoitettuasi lopun, kirjoita vain pelkkiä noin kolmen kappaleen pituisia alkuja eri tarinoille. Kun koet että niitä on tarpeeksi, yhdistä tarinoiden jättämät aukot niin että kokonaisuudesta tulee yhtenäinen. Saatat myhäillä itseksesi tajuttuasi että tarina on "genre-breaking masterpiece". Tuskin sentään. Mutta ainakin olet tehnyt kaikkesi että se voisi olla sitä.

5. Vaikeuksia hahmojen nimien kanssa? Laita Googleen hakusanaksi "Public domain characters" ja mieti mitä jo olemassaolevia hahmoja hahmosi muistuttaa. Generaattorit ovat Saatanasta. Lopeta heti! Voit myös käyttää aika pitkälle ei-public domain hahmojen nimien osia yhdistääksesi kaksi nimeä. Toinen tapa on yhdistää näyttelijän ja hänen näyttelemänsä hahmon nimi. Keinoja on monia. Mutta älä käytä generaattoreita! Tee hahmosi nimestä easter egg!

6. Huolettaako hahmojen määrä? Älä huoli. On tullut aikasi loistaa...tapa ne. Jos hahmoja on mielestäsi liikaa, tapa ne. Älä poista yhden yhtäkään hahmoa kirjoittamastasi "kaanonista", vaan tapa ne. Tee siitä osa draaman kaarta.

7. Onko hahmosi onnellinen? Tuhoa hänet! Hahmo saa olla korkeintaan 3 päivää kerrallaan onnellinen. 

8. Tee hahmoista niin pitkiä esitelmiä kuin mahdollista. Vaikka tieto olisi kuinka turha, kirjoita se ylös. Jos tarinassasi esiintyy taikaesineitä, kirjoita niistä lista jossa esittelet ne. Jos tarinoissasi on taikaolentoja, tee lista ja esittelyt. Jos niissä on taikapaikkoja, sama juttu. Laadi lista kaikista hahmoista ja kohtaamistasi uusista nimistä. Jos tarve vaatii hanki niille vaikka kaikille omat vihkot.

9. Jos hahmoja on enemmän kuin saippuaoopperassa, seuraa niitä. Kirjoita erikseen jokaisesta hahmosta hänen versionsa tarinan tapahtumista.

10. Vladimir Propp on laatinut satuja varten listan narratiivin rakenteellisista funktioista. Sitä voi käyttää hieman varioiden myös muussa tarinoissa. Sadut ovat kuitenkin tarinan kerronnassa niin vanhoja, että niitä voi sanoa jo melkein sen juuriksi. Sitten on tietysti Aarne-Thompson luokitus systeemi. Lisäksi loppujen lopuksi tarinan dramaattisia käänteitä on vain 36, ainakin mikäli on uskominen tähän.  Lisäksi tarinoita on vain 7, mikäli uskomme tätä. Näistä saat itsellesi tehtävälistan.

11. Älä kirjoita väkisin. Se on varmaan tärkein sääntö koko hommassa. Pidä vaikka vapaapäivä ja romantisoi sitä että kirjoitat. Katso elokuvia. Lue kirjoja. Lue sarjakuvia. Katso tv-sarjoja. Katso tv:tä. Tai tee kokonaan jotain muuta.

12. Pidä muistiinpano vihkosi aina mukana. Jos käyt päivätöissä, tee työsi. Kestät kyllä tauolle asti jos saat idean. Mutta sinulla ei pitäisi olla mitään estettä pitää sitä mukana. Kirjoittaminen on välillä sairaus ja kirous. Ideoita tulvii joskus liikaa, joskus ei ollenkaan. Mutta myös sairailla on ihmisoikeudet. Sinulla on oikeus muistiinpano vihkoosi.