Tätä kysymystä lähdin pohtimaan.

Haluaisin perehtyä Conan Barbaarin hahmoon. Koska olen hyvin laiska ihminen, en missään nimessä aio lukea turhaan järkäleitä, jotka ovat myös tiiviimmässä tai kevyemmässä muodossa. Kuten vaikka nyt sarjakuvan, elokuvan tai antologian muodossa.

Wikipedia tietää kertoa:

"Conanin luoja Robert E. Howard kirjoitti yhteensä 26 Conan-tarinaa, mukaan lukien keskeneräiseksi jääneitä tekstejä ja katkelmia sekä runoja."

No, jos jätetään vaikka ne runot ja keskeneräiset tarinat pois nyt aluksi. Suomeksi on julkaistu mitä ilmeisemmin 17 Howardin Conan tarinaa. Ja Conan kirjoja on ilmestynyt suomeksi neljä (4). Niistä yksi kattaa yhden tarinan ja loput ovat antologioita. Voin suhteellisen helposti ohittaa runot kun niitä tulee vastaan. Mutta missä ne loput 9 tarinaa ovat? Kuinka monta niistä on kesken? Minkä takia tätä ei kerrota missään?!

"Marvel Comics alkoi vuodesta 1970 alkaen julkaista Conan barbaari -sarjakuvia, jotka perustuivat niin Howardin kuin muidenkin tekijöiden kirjoittamiin tarinoihin. Yli 270 numerossa ilmestyneitä tarinoita piirsi Barry Windsor-Smith ja käsikirjoitti Roy Thomas. Niiden pohjalta syntyi Smithin piirtämä ja John Busceman kirjoittama The Savage Sword of Conan. Marvel lopetti Conan-tarinoiden julkaisemisen vuonna 2000, ja Dark Horsehankki julkaisulisenssin vuonna 2003 ja on jatkanut Conan-tarinoiden julkaisemista."

Eli siis osa Howardin Conan tarinoista on julkaistu sarjakuvina?

.....

Pitkän Googletuksen jälkeen päädyn tulokseen, että on lähes mahdotonta lukea Conanin seikkailuja muissa kuin alkuperäisessä muodossa jos haluaa lukea vain Howardin Conanit. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi Edgar Rice Burroughsin Tarzaneista, joista ensimmäiset 11 Russ Manning on kääntänyt sarjakuvamuotoon ja jotka Like on koonut kahteen hienoon pehmeäkantiseen julkaisuun.

Laiskuuttani ei kunnioiteta pätkääkään! Tämä on vääryys!