- 10 000 tunnin harjoittelu ei tee mestaria. Väite että tekisi perustuu K. Anders Ericsson nimisen psykologin tutkimukseen viulunsoittajista, joka on sittemmin kumottu perustuen yksilöllisyyteen, älykkyyteen, lajin aloittamisen ajankohtaan, valmennukseen ja työmuistin kapasiteettiin.
-Väite että Hitler olisi luonut Saksan moottoritiet ei ole niin yksiselitteinen. Natsit jopa alunperin vastustivat moottoriteitä, koska ne hyödyttivät vain rikkaita juutalaisia. Lisäksi suunnitelmia moottoriteistä oli laadittu jo ennen Hitlerin valtaansnousua vuonna 1933. Hitler kuitenkin käänsi kelkkansa moottoriteiden suhteen ja niistä tulikin natsien ikioma projekti. Moottoritiet jäivät kuitenkin kesken sodan puhjettua.
-Väite että ihminen käyttää aivoistaan vain 10% perustuu vanhaan kumottuun tietoon jota yhä self-help oppaat kuitenkin käyttävät, koska se hyödyttää niiden tarkoitusta. Ihmisen aivot jakavat tehtävät eri aivojen osiin, eli tämä ei voi mitenkään pitää paikkansa. Albert Einstein ei luultavasti koskaan edes nähnyt aivoja uransa puolella. Eli hänkään ei ole näin koskaan sanonut.
-On totta että alkoholi tappaa aivosoluja, mutta on todennäköisempää että maksa puhkeaa tai ihminen muuten vain kuolee alkoholinkäyttöön ennen sitä. Vaikka alkoholi ei siis aiheuta välitöntä aivosolujen kuolemaa, niin ei se silti terveellistä ole.
-Hollywood elokuvissa on tyypillisesti esitetty väite että aseista tulee äänettömiä äänenvaientimen vuoksi. Pistoolinlaukaus on äänenvoimakkuudeltaan noin 140 - 160 desibeliä. Eli suihkukoneetkin ovat hiljaisempia. Laukauksen ääni voi lähietäisyydellä vaurioittaa jopa kuulon. Äänenvaiennin tiputtaa desibelimäärän 120 desibeliin, eli suunnlleen juuri kipurajan alapuolelle. Mutta elokuvien hiljainen suhahdus ei kuitenkaan ole ainakaan vielä mahdollinen.
-Buddha on lihava naurava ukkeli väite ei myöskään pidä paikkansa. Kyse on väärinkäsityksestä. Niinsanotut Buddha patsaat eivät esitä Siddhartha Gautamaa, vaan ne esittävät kiinalaisen kansanperinteen Budai nimistä hahmoa. Buddhastakin on patsaita, mutta ne eivät esitä lihavaa nauravaa ukkelia. Myös Budai on toki osin historiallinen hahmo, vaikka kiinalaisessa mytologiassa hänestä on muodostunut jotain lähes jumalallista ja elämää suurempaa. Aivan kuten Buddhastakin, mutta nämä kaksi myyttistä hahmoa ovat länsimäissa sekoittuneet keskenään.
-Väite että lumivyöry aiheutuisi ääniaalloista tai korkeasta äänestä, kuten huutamisesta tai laulusta ei pidä paikkansa. Lumivyöryistä 90% tapahtuu ihan vain itse aiheutettuna, mutta se vaatii yleensä hyvin lähellä olevaa lunta, jonka sitten kävely, hiihtäminen tai vaikka laskettelu sen läheisyydessä aiheuttaa. Dynamiitilla saa potentiaalisimmin kai lumivyöryn aiheutettua, mutta tuolloin kyse on enempi tärinästä kuin äänestä. Myytti on luultavasti peräisin elokuvista, sarjakuvista tai animaatioista.
-Härät eivät raivostu punaisesta väristä, sillä ne eivät edes erota punaista väriä. Härkä ei ärsyynny matadorin viitan väreistä, vaan sen jatkuvista liikkeistä. Härät on koulutettu agressiiviseksi. Niiden ärsyttäminen on helppoa. Sen lisäksi punainen väri on oikeastaan illuusio jolla hämätään katsojia. Katsoja seuraa helpommin punaista väriä. Lisäksi sillä peitetään veri joka syntyy kun härkätaistelija pistää härkää miekalla. Perinne on siis kaikin tavoin moraaliton.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.